5 насекоми, които живеят във вашата къща и как да се отървете от тях

Насекомите, като всички същества, имат своето законно място на тази земя. Разбира се никой не иска това място да е в къщата им. Харесва ви или не, насекомите и всякакви паразити проникват в домовете ни. Научете как да се отървете от най-често срещаните видове насекоми в жилищата ни.

Статията е заимствана от официалната страница на PREVENTA.BG.

насекоми в дома

Прахови акари

Колкото и да са неприятни, във всяка къща има акари. Те се хранят с мъртви кожни клетки. Акарите могат да процъфтяват върху всяка тъкан, която да съдържа вкусни частици, независимо дали става въпрос за килим, тапицерия, спално бельо или детски играчки. Въпреки, че не може да премахнете напълно кърлежите, може да намалите популацията им, като практикувате конвенционално почистване. За да се избавите от праховите акари е добре да изпирате спалното бельо в гореща вода, поне веднъж седмично и да прахосмукирте килимите и мебелите редовно. За да премахнете прахови акари от животни или предмети, може да оставите за 48 часа на минусови температири. Акарите няма да преживеят дълбоко замръзване.

Гъгрици

Известни още като гъгрици, обикновено идват в домовете ни заедно с хранителни стоки. Възрастните се заравят в ориз и други зърна, за да снасят яйца, така че може да не знаете, че са вредители у дома, докато не се размножат и изпълзят от килера ви! Най-бързото лекарство за справяне с тях е почистване. Отървете се от незапечатаните сухи храни, включително брашно, царевично брашно, овес, ориз, макаронени изделия и предварително опаковани храни, които нямат запечатани торбички вътре. След това изхвърлете всички кутии с отворени храни, като смеси за супа или желатин. Почистете рафтовете на килера и напръскайте с битов инсектицид.

Килими бръмбари – молци

Насекомите засоляващи се в килима за възрастни няма да навредят на вашия дом. За съжаление, това не може да се каже за техните ларви. Ларвите на килимните бръмбари могат да правят дупки в килими, завеси, тапицерия, дрехи и книги, като същевременно се хранят от тях. Ако забележите нещо подозрително, запретнете ръкави и се заемете с почистването. Избършете праха старателно и вакуумирайте, за да премахнете праховите частици, паяжините и всички местообитания на подобни насекоми. След това извадете дрехите от шкафовете и чекмеджетата, съхранявайте на сухо. И накрая, обработете килимите си с инсектицид, борна киселина или диатомитна пръст, за да убиете всички останали ларви.

Стоножки

Стоножките всъщност са добри насекоми. Те не разрушават дома ви и не замърсяват килера, а вместо това ядат лоши насекоми като термити, молци и хлебарки. Но ако просто не можете да се примирите с тези многокраки съседи, хванете ги в капан или пръскайте инсектицид около дъските, вратите и прозорците. Междувременно предотвратете бъдещата инфекция, като премахнете остатъците от периметъра на къщата и затворите пукнатини и пукнатини, където те могат да влязат във вашия дом. Милипедите процъфтяват във влажна среда, така че можете да инвестирате и в обезвлажнител.

Дървеници

Дървеници

Дребните, но много неприятни насекоми, наречени дървеници се хранят от човека, въпреки, че живеят по мебелите и главно по матрака на леглата. Те обикновено се размножават на открито, но когато температурата стане по-хладна, често се промъкват да презимуват. Ако видите тези насекоми, трябва да се подготвите за упорита борба с тях. Те са главно нощни паразити. Хранят се с човешката кръв, но обитават в гънките на спалното бельо, под матрака и в процепи на дървената конструкция на спалнята. Опитайте се да премахнете, като ги вакуумирате. Единствената уловка е, че когато приключите, ще трябва да извадите вакуумната торбичка и да я почистите на безопасно разстояние от къщата.

Това, обаче не е 100% -ва гаранция, че ще успеете. Често отървали се от възрастните дървеници, забравяме за техните яйца. Ларвите се излюпват не след дълго и се налага цялата битка да започне от начало. Ето, защо най-правилно е да се наеме фирма в борба с вредителите.

Източник: http://www.preventa.bg.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.